• Fri frakt över 249 kr 
  • Naturliga, hållbara och veganska produkter 
  • Kundtjänst [email protected]

Olivolja - En av världens mest hälsosamma fetter

                                                                         

Olivolja är en stor del av Medelhavskosten som är kopplad till några av världens friskaste folk.

Studier har visat att fettsyror och antioxidanter i olivolja erbjuder positiva hälsofördelar för vår kropp och kan minska risken för kroniska sjukdomar.

 

 

Extra Virgin Olivolja har flera väldokumenterade hälsofördelar för vår kroppar, både som en individuell näringskälla och som en del av medelhavskosten. 

Inom medelhavsdieten är Extra Virgin Olivolja den främsta fettkällan. Medelhavsdieten har blivit en väletablerad “diet”, genom flera systematiska granskningar och metanalyser för att reducera dödlighet, hjärt - kärlsjukdomar, hjärtinfarkt, olika typer av cancer och neurodegenerativa sjukdomar samt diabetes.

Extra Virgin Olivolja är en fantastisk källa av antioxidanter och hälsosamma fetter. Extra Virgin Olivolja innehåller över 30 olika typer av fenoliska föreningar, t.ex kraftfulla antioxidanter som hjälper kroppen att bryta ner fria radikaler som orsakar cellskada och bidrar till sjukdom och åldrande.

Vad är oxidativ stress?

När kroppens antioxidanter oskadliggör fria radikaler och andra reaktiva syreföreningar i celler och vävnader sker oxidativ stress. Oxidativ stress är beteckningen på den kemiska reaktion som sker där elektroner förflyttas från friska molekyler till andra, oxiderande ämnen. Varför oxidativ stress kan vara så farlig är för att det kan skapa skadliga kedjereaktioner som kan skada kroppens celler.

Vad är fria radikaler?

Fria radikaler är ämnen som bildas naturligt i våra kroppar, t.ex när vi andas eller förbränner maten vi ätit. Fria radikaler i sig är inte farligt, men när det blir för mycket fria radikaler i vår kropp kan det bryta ner cellväggarna och angripa fettämnen i kroppen och då sker oxidativ stress. När våra kroppar utsätts för exempelvis stress, sjukdom och hårt fysiskt arbete ökar mängden fria radikaler. Kroppen producerar även mer fria radikaler vid rökning, föroreningar och strålning.

Antioxidanter - Kroppens skydd mot fria radikaler

Antioxidanter är en benämning på en grupp av flera ämnen som skyddar kroppen genom att förhindra bildning och skadeverkan av de reaktiva ämnena, fria radikaler. Antioxidanter finns i flera saker vi äter och olivolja är mycket rik på antioxidanter. Medelhavsdieten är fylld av mat som har höga halter av antioxidanter, detta tros enligt flera studier bidra till varför just människor från medelhavsländerna mer sällan får hjärtsjukdomar och andra kroniska sjukdomar.

Topp 3 Fördelar med Olivolja för kroppen

01

Kan minska risken för hjärt - kärlsjukdom

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och världen. 

Folk som bor i medelhavsregionerna har en lägre dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar. Flera faktorer spelar in men mycket pekar på att deras höga konsumtion av Extra Virgin Olivolja minskar risken för att drabbas av dessa sjukdomar.

Forskning visar att det är de aktiva föreningarna i Extra Virgin Olivolja har kraftfulla hjärtskyddande egenskaper, såsom att hjälpa till att sänka blodtrycket och motverka åderförkalkning.

02

Kan skydda från stroke

Stroke är den nästa vanligaste dödsorsaken i världen efter hjärtsjukdom. Det finns nära kopplingar mellan stroke och hjärtsjukdom och de delar många riskfaktorer, såsom högt kolesterol och högt blodtryck. 

Extra Virgin Olivolja använts i flera forskningar om kroniska sjukdomar, många med positiva resultat hos personer med högre intag av Extra Virgin Olivolja. I en fransk studie där man jämförde intag av olivolja och strokeförekomst visade det sig för att personer som konsumerade de högsta halterna av Extra Virgin Olivolja var risken för stroke 41% mindre. Flera liknande stuider har gjorts och resultatet visar sig vara detsamma.

03

Extra Virgin Olivolja är den bästa oljan för matlagning

Många matlagningsoljor påstår att de är den bästa för matlagning, men det är många faktorer som påverka hur en olja reagerar på höga temperaturer. Du vill ha en olja som vid hög temperatur fortfarande håller kvar oxidativ stabilitet och de enkelomättade fetter - Här är Extra Virgin Olivolja det bästa alternativet!

Andra viktiga faktorer är att du vill använda Extra Virgin Olivolja eftersom den är fylld med antioxidanter och bra fetter som är bevisat att ha positiva hälsoeffekter i kroppen och på huden (detta får du till exempel inte vid användning av kokosolja). Extra Virgin Olivolja är också bäst i matlagning då det finns flera olika sorters olja med olika smakupplevelser, ungefär som med vin, det är darför Extra Virgin Olivolja kompletterar både söta och salta rätter.

 

 

Hur väljer vi olivolja?

Alla hälsofördelar med Extra Virgin Olivolja som du kunnat läsa om här ovan låter ju helt fantastiskt, men hur vet man vad som är en bra olivolja?

Vi väljer våra olivoljor med omsorg och noggranhet. Vi vill endast erbjuda de bästa Extra Virgin Olivoljor på marknaden och de med dokumenterad effekt och full transparans på innehåll gällande nivåer av t.ex. olecanthal och polyfenoler. Det är lika viktigt för oss att endast samarbeta med producenter som har samma värderingar som oss gällande arbetsförhålladen, miljö och hållbarhet. 

De Extra Virgin Olivoljor vi erbjuder är av det exklusiva slaget, ofta en begränsad upplaga och som framställs av de bästa oliverna från olivskörderna. 

Hela processen från att oliven skördas till att flaskan är fylld och försluten sker under en noggran bevakad process för att utvinna och bevara bästa möjliga olivolja med de högsta halterna av polyfenoler. Sättet hur oliverna skördas är väldigt viktigt då man inte vill skada de känsliga olivträden. 

Flera av våra olivoljor har vunnit många prestigefulla priser och fått utmärkelse runt om i världen. Du kan du läsa mer om detta på våra produktsidor.

 

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen