Polyfenoler är naturligt förekommande föreningar som finns i växtbaserade livsmedel, inklusive te, kakao, grönsaker, frukt och olivolja. Vissa polyfenoler fungerar som antioxidanter, vilket innebär att de neutraliserar skadliga fria radikaler som potentiellt skadar kroppens celler, vilket leder till tillstånd som hjärtsjukdomar, cancer och kognitiv försämring.
Polyfenoler är en av många anledningar till varför det är viktigt för din allmänna hälsa att äta mer växtbaserade livsmedel. Studier visar att polyfenoler hjälper till att bekämpa inflammation och kan bidra till att minska risken för flera sjukdomar - inklusive hjärtsjukdomar, vissa typer av cancer och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers.
Olivolja innehåller minst 30 olika fenolföreningar, däribland oleacein, tyrosol och hydroxytyrosol. Enligt definitionen innehåller olivolja med hög fenolhalt minst 250 mg polyfenoler per kilo olja. Alla olivoljor har alltså inte ett högt innehåll av polyfenoler - det beror på hur oljorna bearbetas och lagras.
I Europeiska unionen (EU) får flaskor med olivolja med hög polyfenolhalt bära hälsopåståendet "olivoljepolyfenoler bidrar till att skydda blodfetter från oxidativ stress" så länge den innehåller minst 5 mg hydroxytyrosol och dess derivat per 20 g olivolja. Det finns inget liknande hälsopåstående i USA eller Kanada, men hälsofördelarna skulle naturligtvis vara desamma.
Olivolja innehåller minst 30 olika fenolföreningar, däribland oleacein, tyrosol och hydroxytyrosol. Enligt definitionen innehåller olivolja med hög fenolhalt minst 250 mg polyfenoler per kilo olja. Alla olivoljor har alltså inte ett högt innehåll av polyfenoler - det beror på hur oljorna bearbetas och lagras.
I Europeiska unionen (EU) får flaskor med olivolja med hög polyfenolhalt bära hälsopåståendet "olivoljepolyfenoler bidrar till att skydda blodfetter från oxidativ stress" så länge den innehåller minst 5 mg hydroxytyrosol och dess derivat per 20 g olivolja. Det finns inget liknande hälsopåstående i USA eller Kanada, men hälsofördelarna skulle naturligtvis vara desamma.
En välkänd fördel med olivolja är dess höga andel enkelomättat fett, som har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar och stroke. Olivolja består till cirka 98 procent av fett, men de återstående två procenten består av polyfenoler och andra mindre beståndsdelar som bidrar till olivoljans hälsofördelar.
Många studier har undersökt hälsofördelarna med olivolja av god kvalitet med hög polyfenolhalt i samband med medelhavsdieten. Det är en kostplan som innehåller mycket grönsaker och frukt, minskar på kött och sötsaker och förlitar sig på olivolja som den huvudsakliga källan till kostfett. Studier visar att regelbunden användning av extra virgin olivolja som en del av medelhavsdieten är förknippad med en minskad risk för att utveckla flera sjukdomar - inklusive hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa typer av cancer.
En nyligen genomförd granskning av 26 studier som jämförde de positiva effekterna av olivolja med låg respektive hög polyfenolhalt visade att olivoljan med hög polyfenolhalt var överlägsen när det gäller att skydda hjärthälsa, blodtryck och inflammation. Men så här är det - alla olivoljor har inte ett högt innehåll av polyfenoler. Vissa flaskor kommer vi att märka med fenolinnehåll, men det är ett sällsynt fynd utanför EU eller specialbutiker för olivolja. Om flaskan är märkt, leta efter en med ett polyfenolinnehåll på 250 mg/kg eller mer.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen